Facebook Twitter Google Youtube
  • Ana Sayfa
  • Son Konular
  • Forum
  • Haberler
Sarı Çizgi Hareketi Yürünebilir Sürülebilir yollar İçin hepberaber
 
Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Secret Key Beni hatırla
Şifremi unuttum Kullanıcı adımı unuttum
Son Konular
Scooter Teknik Servis
Teknik Bilgiler
Scooter Motor
Scooteriniz için arıza giderme rehberi..
Scooter Motor

BAŞLIK: Scooteriniz için arıza giderme rehberi..

Cvp:Scooteriniz için arıza giderme rehberi.. 07 Kas 2011 02:25 #13132

  • Sude
  • Sude Kullanıcısının Avatarı
  • Offline
  • Kıdemli Kullanıcı
  • Gönderiler: 254
  • Teşekkür Sayısı: 17
  • Başarı: 6
Teşekkür, baştan sona okudum. Tamiratı öğrendim sayılır ;)
Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları var cehaletinse hiçbir sınırı yoktur.
Whoopi Goldberg
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cvp:Scooteriniz için arıza giderme rehberi.. 12 Şub 2010 00:14 #95

  • Cemal Dolunay
  • Cemal Dolunay Kullanıcısının Avatarı
  • Offline
  • Moderator
  • Gönderiler: 2132
  • Teşekkür Sayısı: 30
  • Başarı: 12
Çok güzel bilgiler, hatta ders gibi olmuş.

Ama arıza olup yolda kaldığımız zaman moral bozukluğu ile bunların hepsini önce unuturuz. Sonra eğer sakinleşebilirsek yavaş yavaş hatırlamaya başlarız.
Ya hatırlayamazsak diye bunların çıktısını alıp, başlıklar halinde sele altına koymayı teklif ediyorum, ne dersiniz? Ben yapacağım.
Cemal Dolunay
Piaggio X9 500 ABS İe
İzmir
B RH+
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Scooteriniz için arıza giderme rehberi.. 11 Şub 2010 22:37 #71

  • atezer
  • atezer Kullanıcısının Avatarı
  • Offline
  • Administrator
  • İzmir/İstanbul 0 RH -
  • Gönderiler: 4212
  • Teşekkür Sayısı: 369
  • Başarı: 147
Ariza Giderme Rehberi

Akü bittiğinde ne, nasil yapilmali?

Farkinda olmadan farlari açik unuttuysaniz veya başka bir nedenle motorunuzu çalişmayabilir. Sorun aküden kaynaklaniyorsa, motoru çaliştirmak için takviye işlemi yapilir. Takviye kablolariyla başka bir aracin aküsünden güç alinarak Motorsiklet çaliştirma yoluna gidilir. Bu işlem sirasinda yanliş takviye yapildiği da olur. Yanliş takviye yapilmasi, özellikle enjeksiyonlu Motorsikletin elektronik kontrol ünitesinin ve çeşitli parçalarinin arizalanmasina ve bir hayli kabarik tamir faturasina neden olur.

Doğru takviye nasil yapilir?

motorunuzu aküsü boşaldiğinda yapmaniz gereken başka bir aracin aküsünden takviye alarak çaliştirmaktir. Ancak bu işlemi yaparken bazi kurallara dikkat etmeniz gerekiyor.

- Motor takviye yoluyla çaliştirabilmek için her iki akünün de; ayni kapasitede (Ah/Ampersaat) olmasi gerekiyor. (Bu bilgi akünün üzerinde yazilidir.)

- Takviye alacağiniz araçla aracinizin temas etmediğinden emin olun. Araçlarin birbirine temas etmesi durumunda, takviye kablolarinin arti uçlari bağlanir bağlanmaz araçlar üzerinde elektrik akimi oluşur. Bu da tehlikelere sebep olabilir.

- Başka bir motordan takviye alindiğinda, iki aracinda gereksiz lamba ve aksesuarlarini kapatmalisiniz.

- Takviye kablosunun pozitif (+) ucunu (kirmizi) boş akünün pozitif (+) ucuna, diğer ucuysa takviye alinan aracin pozitif (+) ucuna bağlayin. Kablonun negatif (-) ucunu da (siyah) yükleme aküsünün negatif (-) ucuna bağlayin. Siyah kablonun negatif (-) ucunuysa hareket etmeyen metal bir parçaya veya silindir blokuna tutturun. Kabloyu boş akünün eksi (-) terminaline bağlamayin. Çünkü aküden kivilcim meydana gelmesine neden olabilirsiniz.

- Bağlantilarin tamamlanmasindan sonra elektrik veren aracin aküsü zayifsa, o aracin motorunu çaliştirin ve motoru çalişir durumda birakin.

- Motor hemen çalişmadiğinda, boşalmiş olan akünün cereyan alabilmesini sağlamak için birkaç dakika bekleyin ve tekrar deneyin.

- Daha sonra şarj edilen aracin motorunu da çaliştirin. Motor çaliştiktan sonra, şarj kablolarinin bağlantilarini hemen çözmeyin. Motorun 5 dakika 2000 devirde çalişmasini sağlayin.

- Takviye kablosunu dikkatle çözün. Bu işlem sirasinda önce negatif (-), sonra da pozitif (+) kablo uçlarini çikarin.

- Akünüzün şarjinin bitme nedenini bilmiyorsaniz (işiklarin açik kalmasi haricinde) yetkili servisinize gidip şarj sistemini kontrol ettirin.


Aracinizin Motoru Çalişmiyorsa Muhtemel Sebepler

Benzinle çalişan bir motorun çalişmasi için üç temel gereksinimi vardir:
Hava-yakit karişimi,
Ateşleme,
Silindirlerde sikiştirma (kompresyon).
Motorunuz çalişmiyorsa problem muhtemelen bunlardan biri, çoğunlukla da yakit veya ateşlemedir.

Sorun Hangisinden Kaynaklaniyor?

Marş yaptiğinizda motor normal ilk çaliştirmalardaki gibi dönüyor mu? (Evet; Hayir)
Cevabiniz ?hayir? ise, bir akü veya marş motoru probleminiz var demektir.
Önce farlarinizi yakiniz. Parlak ve normal olarak yaniyorlar mi?
Parlak ve normal olarak yanmiyorlarsa, akünüz zayif veya akü bağlanti sorununuz var demektir. Akünüzü şarj etmeli veya başka bir araçtan kablo ile bağlanti yardimi almalisiniz.(Kablo ile bağlanti yardimi almadan önce aracin katalogundaki imalatçi firmanin işlem ve uyarilarini okumalisiniz.) Araciniz çalişirsa ve akünüz eski değilse, ilk firsatta bir servise uğrayarak sorunun nedenlerini öğreniniz.
Farlariniz parlak ve normal olarak yaniyorlarsa, farlar açikken birinin gözlemesini sağlayarak, tekrar marş yapiniz.
Farlariniz parlak olarak kaliyor ve değişmiyorlarsa, muhtemel problem marş, kontak anahtari veya rölededir. Servise başvurmalisiniz.
Marş yaparken farlariniz zayifliyorsa, muhtemel problem akü, marş veya şasi topraklama kablosundadir.
Cevabiniz 'evet' ise, bir yakit veya elektrik/ateşleme probleminiz var demektir.
Marş yaptiğinizda motor normal ilk çaliştirmalardaki gibi dönüyor fakat çalişmiyorsa, birçok muhtemel neden olabilirse de bunlar iki grupta toplanabilir:
Deponuzda yakit bulunduğundan emin olmalisiniz. Yakitiniz çok az ise, özellikle eğimli yollarda motora yeterince yakit pompalanamayabilir.
Yakitiniz yeterli ise, muhtemel sorunlar, tikanmiş yakit filtresi, tikanmiş yakit enjektörleri, çalişmayan yakit pompasi veya bir elektrik/ateşleme problemidir. Bu durumda yapilacak en doğru hareket, muhtemelen profesyonel yardim almaktir.

Motorunuz Stop Etti ve Çalişmiyorsa Muhtemel Sebepler

Islak yolda veya yağmurda sürdünüz ya da motoru yikadiniz ise, motor kompartmanini açarak, distribütör, yüksek voltaj kablolari ve bujileri kontrol ediniz. Islanmişlarsa, kontak kapali iken kuru ve temiz bir bez parçasiyla silin (böyle bir durumun etkisi genellikle motorun güç kaybi, düşük devirde tekleme biçiminde görülür) (Kontak açikken motora dokunmayin ve motorun sicak olmasi ihtimaline karşi dikkatli olun.). Kurutma işleminin ardindan, motorun boğulmuş olma ihtimaline karşi gaza sonuna kadar basarak yeniden marş yapin.
Motorunuz, akü kablolarini ayirip tekrar bağladiğinizda çalişmadi ise, bunun anlami sisteminizden kaynaklanip kaynaklanmadiğindan emin olmalisiniz. Akü bağlantilarinin temiz olup olmadiklarini kontrol ederek, tekrar sikica bağlayin. Pozitif kablonun akünün '+', şasi kablosunun da '-' terminaline bağlandiğindan emin olun (Bir an bile olsa yanliş bağlanti, bazi motor kontrol ve bazi diğer elektronik elemanlar bozulabilir).
Depoda yakit bulunduğundan emin olun. Benzin bulunmadiği halde gösterge doğru çalişmadiği için varmiş gibi gösterebilir. (Yakitin bitmesinin ilk işaretleri tekleme, güç kaybi ve enjeksiyonlu motorlardaki elektrikli yakit pompasinin olağan dişi gürültülü çalişmasidir).
Motor yeni tamirden çikti ise, tekrar tamirciye götürün. Bir şeyler unutmuş olabilirler.

Motor aşiri isindiktan sonra stop etti ve soğuduktan sonra da çalişmiyorsa
Muhtemelen ciddi bir problemle karşi karşiyasiniz (kirik piston, eğilmiş supap, yirtik conta gibi). Soğuduktan sonra çalişirsa, aşiri isinmanin sebeplerini bulmali ve yola çikmadan gidermelisiniz. ilk iş, soğutma sivisinin eksik olup olmadiğinin kontrolüdür. Antifriz su karişiminiz yoksa, geçici olarak su da ilave edebilirsiniz. (Motor sicak iken radyatörü açmayiniz). Su pompasini ve kayişini gözle muayene edin. Kayiş kopmuş veya gevşek olabilir. Radyatör ve hortumlardan soğutucu sizintisi olup olmadiğina bakiniz. Radyatörün ön kismina bakin. Kağit, yaprak, vb. ile tikanmiş olabilir. Sebebi belirleyemezseniz ya da her şey normal göründüğü halde, motor yine aşiri isinirsa aracinizi derhal bir tamirciye götürmelisiniz. Acil durumlarda, varsa klimanizi kapatiniz ve isiticinizi maksimum ayarinda çaliştiriniz
Motor stop etmeden önce yağ basincinin çok düşük olduğunu fark ettiyseniz, yağ seviyesini ve motorun altinda yağ sizintisi olup olmadiğini kontrol ediniz.
Motor stop etmeden önce vurma sesi, tikirti veya islik gibi anormal sesler duyduysaniz, muhtemelen ciddi bir motor problemiyle karşi karşiyasiniz. Motordaki kayişlari kontrol ediniz. Kopma sirasinda vuruntu benzeri ses çikabilir. Islik veya gicirti, kayiş gevşekliğinden kaynaklanabilir. Metalik vuruntu sesi ise,genellikle düşük oktanli benzin veya ateşleme avansinin fazla olmasindan kaynaklanir.

Motor stop etmeden önce egzozda duman gördüyseniz;

- koyu siyah duman motorun boğulmasinin veya bujilerden bazilarinin ateşleme yapmiyor olmasinin sonucu olabilir.
- mavi veya açik mavi duman, motorun anormal aşinti, kirik segman, piston, vb.? ye bağli olarak yağ yaktiği anlamina gelir.
- beyaz duman (buhar) motora conta bozukluğu, kirik veya çatlaklardan soğutma sivisi girdiği anlamina gelmektedir.
Aracinizdan kuvvetli benzin kokusu geliyorsa, yangin tehlikesi var demektir. Hemen kontaği kapatarak aracin dişina çikmali, güvenlik nedeniyle kendi başiniza onarmaya bile kalkmamalisiniz.

Marş motoru motoru döndürmüyor veya çok yavaş döndürüyorsa, muhtemel sebepler:

- Zayif, boşalmiş akü
- Bir marş sorunu
- Akü uçlarinda kötü bağlanti
- Motorun iç sorunu (kötü yağ, yağ yokluğu vb.)

Marş motoru motoru çok hizli döndürüyorsa,
Kirik piston, segman veya kopmuş trigger kayişi gibi sebeplere bağli olarak silindirlerde basinç oluşmuyor demektir.

Bujinizin bozuk olduğunu nasil anlarsiniz?

Motordaki silindirlerin içinde sikiştirilan yakit - hava karişimini kivilcimla ateşleyen bujilerdeki en basit bir ariza, yakit sarfiyatini artirirken performansini da azaltir. Motordaki birçok arizayi da bujilere bakarak tespit etmek mümkün. Aşağidaki bilgiler sayesinde, bujinizin bozuk olup olmadiğini ve bozuksa bunun sebeplerini bulabilirsiniz.

Tirnak araliği ideal değilse

Bujilerdeki tirnak araliği ideal konumda değilse, buji yeni bile olsa yakit - hava karişimi iyi ateşlenmez. Buna bağli olarak da yanma odasindaki patlama zayiflar ve motorun gücü azalir. Bu durumda aracin araçtaki yakitin çoğu yanmadan egzozdan çikar vemotorunuzun yakit sarfiyati hissedilir oranda artar. Yeni bir buji aldiğinizda her duruma karşi takmadan önce tirnak araliği sentille kontrol edilmeli ve ayari bozuksa fabrika verilerine göre ayarlanmalidir.

Üzerinde yağ birikintisi varsa

Bujiler sökülüp kontrol edildiğinde üzerinde yağ birikintileri varsa, motordaki yanma odasina fazla yağ giriyor ve elektrotlari yağliyor demektir. Bu gibi durumlarda buji yağla kaplandiğindan kivilcim normal düzeyin çok altinda gerçekleşir. Bu durum yakit tüketimini artirir ve performansi azaltir. Çözüm ise motoru revizyondan geçirmektir.

Üzerinde kurum oluşmuşsa

Bujinin izolatör ucu, elektrotlari ve gövdesinde kurum oluşmuşsa, bu karbüratör ve enjeksiyon ayarinin bozuk olduğu anlamina gelir. Bu gibi durumlarda motorda ateşleme kesikliği olur ve motor soğuk havalarda zor çalişir. Sorunu çözmek için hava filtresinin kontrol edilmesi, karbüratör ve enjeksiyon ayarinin yapilmasi gerekir.

Elektrotlar kaynamişsa

Buji elektrotlari kaynamişsa ve üzerinde yabanci maddeler toplanmişsa, zamansiz ateşleme sonucunda aşiri yükleme olmuş demektir. Bu sorun ateşleme ve supap ayarlarinin bozuk olmasindan, arizali distribütörden ve kalitesiz yakittan kaynaklanir. Sorunu çözmek için, motor ateşleme ile yakit ayari kontrol edilmeli ve yeni buji takilmalidir.

Buji çatlaksa

Bujilerde nadir de olsa karşilaşilan bir ariza, bujinin düşürülmesi sonucu elektrotunda mekanik hasar meydana gelmesidir. Bu gibi durumlarda ateşleme eksik olur ve kivilcim başka yerlere siçrar. Bu nedenle arizali bujinin değiştirilmesi gereklidir.

Bujinin görevi nedir?

Bujinin görevi, bobin tarafindan oluşturulan yüksek gerilimi yanma odasina iletmesi ve yoğunlaşmiş yakit - hava karişimini elektrik kivilcimi yoluyla elektrotlar arasinda ateşlemesidir. Bujinin iyi çalişmasini sağlayan en önemli unsur kivilcim boyudur.

Buji ne zaman değiştirilmeli?

- Araciniz normalin üzerinde yakit tüketiyorsa,
- Motorunuzda ateşleme kaçaği olduğunda,
- Motorunuzun performansinda azalma olduğunda.

Ne zaman kontrol edilmeli?

- Motorunuzun avans ayarini yaptirdiğinizda,
- Motor testi yaptirdiğinizda,
- Kullanilmiş bir araç satin aldiğinizda.



Far ampulü nasil değiştirilir?

Ön ve arka farlarinizin ampulü aniden yanabilir. Bu durumda trafik güvenliği açisindan büyük önem taşiyan lambalarn yanmadiğindan trafik cezasi ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrica uzun yolda ve gece yolculuk ediyorsaniz, görüş açiniz azalabilir.
Bu sebeple trafikte zor durumda kalmamak için Motorunuzunda mutlaka yedek bir ampul bulundurun. Bozuk ampulü değiştirmek sadece 3-5 dakikanizi alir. Bunun için bir yedek ampül ve bir tornavida gereklidir.

Değiştirme işlemi sirasinda;

1- Far ampulünün fişi çekilir.
2- Far ampulünün lastiği çikarilir.
3- Yanan ampül çikarilir. Aracinizda bulunan yedek ampülle değiştirilir. Ampulü taktiktan sonra yine sirasiyla lastik ve fiş takilir.


MOTOR ÇALIşTIRMA PROBLEMLERi

ATEşLEME OLMAMASI:

Bozuk yada zayif pil, kötü elektrik bağlantisi, yanmiş buji. Bujinin elektrik verildiğinde kizarip kizarmadiğini kontrol et.(Parlak kirmizi olmali) Eğer yukaridakiler tamamsa yakit gelmiyordur.

MOTOR ÇALIşIYOR, DEVRi DÜşÜYOR VE STOP EDiYOR:

Motor çok zengin çalişiyor. iğne valfi kapat. Motoru çaliştir. Motor çalişip tam devir alip daha sonra stop edecektir. Motor çalişmayincaya kadar birkaç kez çaliştir. Böylece motorun içindeki fazla yakit atilmiş olur. Daha sonra iğne valfi tekrar aç.Motoru çaliştirarak ayarini yap.

MOTOR DÜşÜK GÜÇTE ÇALIşIYOR, BiRKAÇ SANiYE ÇALIşIP STOP EDiYOR:

Motora yeterli yakit gelmiyor, motor çok fakir çalişiyor. iğne valfi çok az açip motoru çaliştirin. Devam ediyorsa biraz daha açin. Eğer problem devem ediyorsa başka yerlerde problem var demektir. Karbüratörün temiz olduğundan, karbüratörde tikanma olup olamadiğindan emin olun. Gerekiyorsa yakit hattini ve tankini temizleyin. Yakit hortumunun herhangi bir yerde sikişip sikişmadiğindan emin olup.

MOTOR ZOR DÖNÜYOR,ÇALIşMIYOR YADA HiÇ DÖNMÜYOR:

Motorunuz boğulmuştur. (Flooded) iğne valfi tamamen kapayin ve bujiyi sökün. Motoru ters çevirip, pervaneyi birkaç tur döndürün. Böylece içerideki yakiti dişari atarsiniz. Bujiyi kurutup yerine takin. iğne valfi ayarli açip çaliştirin. ilk anda motoru fakir tutun. Fakir motoru çaliştirmak daha kolaydir. iğneyi fazla açarak motorun tekrar boğulmamasina dikkat edin.

MOTOR TiTREşiMLi ÇALIşIYOR:

Pervane balanssizdir. Krank mili eğri olabilir. (Özellikle kazalardan sonra). Spinnerde problem vardir. Motor bilyalari aşinmiştir


Amortisör arizasinin tespiti ve çözümü


Amortisörler, bozuk yol koşullarinin da etkisiyle kisa zamanda aşinabilir. Ancak bu aşinma ilerlerken sürücü bunun hemen farkina varmayabilir. Aşinmanin farkina varmayan sürücü, motorunuzun aşinan amortisörün durumuna göre kullanir. Yine de bazi belirtilerden amortisörün aşinip aşinmadiğini anlamak mümkün.
Ani fren yaptiğinizda motorunuzun ön tarafi her zamankine göre daha çok öne yatiyorsa ve yan rüzgarlardan etkileniyorsa amortisörleriniz aşinmiş demektir. Bunlar dişinda amortisörlerin arizali olup olmadiğini test etmenin başka yöntemleri de var. işte amortisörlerle ilgili sorunlar ve çözüm yollari:


Süspansiyon çok sertse

Nedeni:
* Kişisel yorum.
* Özelliğini kaybetmiş amortisör.
* Yanliş seçilmiş amortisör.
* Yanliş seçilmiş helezon.

Çözüm:
* Aracinizi mutlaka amortisörü takana kullandirin.
* Amortisör ve helezonlari kontrol ettirin ve gerekirse yenileyin.
* Aracin süspansiyon sisteminin yerine oturmasi için, amortisörlerle birkaç kilometre yol gidin.

Çok yumuşaksa

Nedeni:
* Arizali amortisör.
* Kişisel yorum.
* Aşinmiş iç parçalar.
* Zayiflamiş helezon.
* Yanliş seçilmiş amortisör.

Çözüm:
* Amortisör veya helezonlarin kontrol edilmesi ve gerekirse yenilenmesi.

Yol tutuş zayifsa
Nedeni:
* Amortisör değiştirildikten sonra rot ayari yaptirilmamasi.
* Uyumsuz amortisörlerin dengesizliğe neden olmasi.

Çözüm:
* Daima çift olarak değiştirilmesi. ideali dördünün birden değiştirilmesidir.
* Ön amortisörleri değiştirdikten sonra mutlaka ön düzen ayarinin yaptirilmasi.

Çökme varsa

Nedeni:
* Kirik veya yorgun helezonlar.
* Yanliş seçilmiş amortisör.
* Kilitlenmiş amortisör.

Çözüm:
* Doğru yaylarla değiştirin.
* Amortisör kilitlenmişse komple değiştirin.

Lastik düzensiz aşinmişsa

Nedeni:
* Yanliş lastik basinci.
* Yanliş rot ayari.
* Düzgün veya asimetrik çalişmayan frenler.
* Aşiri yumuşak süspansiyon.
* Aşinmiş amortisörler.
* Kişisel sürüş sitili (aşiri spor).

Çözüm:
* Lastik basincini kontrol edin.
* Ön takim ayarini yaptirin.
* 20 bin kilometrede bir amortisörleri kontrol ettirin.

Gürültü varsa

Nedeni:
* Gevşek toz tüpü.
* Aşinmiş montaj parçalari.
* Kötü monte edilmiş amortisörler.
* Yağ kaçiran veya aşinmiş amortisörler.
* Yanliş montaj parçalarinin kullanimi.

Çözüm:
* Montajin kontrol edilmesi.
* Gerekirse amortisörlerin veya montaj parçalarinin değiştirilmesi.
* Diğer süspansiyon elemanlarinin kontrol edilmesi.

Direksiyon titriyorsa

Nedeni:
* Kötü tekerlek balansi ve rot ayari.
* Dengesiz aşinmiş frenler veya fren diskleri.
* Aşinmiş direksiyon amortisörü.
* Kötü monte edilmiş amortisör.

Çözüm:
* Aşinmiş parçalarin değiştirilmesi.
* Amortisör montajinin kontrol edilmesi.

Yağ kaçaği varsa

Nedeni:
* Montaj sirasinda hasara uğramiş amortisör mili.
* Hasarli toz tüpü.
* Toz tüpü olmadan monte edilmiş amortisör.
* Aracin çok tozlu ortamda kullanilmasi.
* Aşinmiş keçe.
* Kaynaği kötü yapilmiş amortisör.
* Hasarli amortisör tüpü.
* Pasli piston mili yüzünden bozulmuş keçe.

Çözüm:
* Amortisörün değiştirilmesi.

Gaz kaçaği varsa

Nedeni:
* Hasarli keçe.
* Gazli amortisördeki yağ kaçağindan kaynaklanan düşük gaz basinci.
* Üretim sirasinda gaz konmamasi.

Çözüm:
* Amortisörün değiştirilmesi.

Bozuk amortisörün Motorsiklet üzerindeki etkileri

Direksiyon sertleşir

Amortisör ve helezonlari kontrol edin ve gerekirse yenileyin. Motorunuzun süspansiyon sisteminin yerine oturmasi için biraz yol yapin.

Frenler zayiflar

Aşinan amortisör, Motorunuzun fren mesafesini uzatir. 80 km/s hizda kuru ve düzgün olmayan yolda fren mesafesi 2.6 metre artar. 50 km/s hizda virajda fren mesafesi 2.3 metre artar. Bu da emniyetli bir duruşla bir kaza arasindaki farktir. Frenleri kontrol ettirin veya amortisörleri yenileyin.

Süspansiyon yumuşar

Amortisörünüzü veya helezonlarinizi kontrol edin, gerekirse yenileyin.

Yol tutuş zayiflar

Ani manevra sirasinda, iyi bir amortisör daha iyi kontrol sağlar. Amortisörleri yüzde 50 aşinmiş bir aracin virajdaki maksimum emniyet hizi, kuru bir zemindekine oranla maksimum emniyet hizi yüzde 10 azalir. Amortisörlerin mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Islak zeminde kayar

Yüzeyi 6 mm suyla kapli bir yolda amortisörleri yüzde 50 aşinmiş önden çekişli bir araç, amortisörleri yeni olan bir araca göre yüzde 10 daha düşük hizda kaymaya başlar. Amortisörlerin mutlaka çifter çifter ya da tercihen dördünün birden değiştirilmesi gerek. Ön amortisörleri değiştirdikten sonra daima bir ön takim ayari yaptirin.

not.alıntıdır.düzenlenmiştir.
1-150 HS Scooter
2-150 Gomax
3-250 Cruiser Yuki
4-Buffalo 250 Maksi
5-Daelim S3 Advance
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: kordon35
Yetkililer: atezer, Ahmet Erşen
Son Konular
Scooter Teknik Servis
Teknik Bilgiler
Scooter Motor
Scooteriniz için arıza giderme rehberi..
Sayfa oluşturma zamanı: 0.209 saniye
Sistem Kunena Forum

Scooter Bilgi Forumu

Türkiye Scooter Motosikletleri Bilgi Platformu (kuruluş Aralık 20, 2009) Scooter Motosikletler Hakkında Bilmek istediğiniz herşey Scooter
PageRank Checking Icon
Hobiler Taşıt
CopyrightBar.comTurkeyCopyRightBar.comCopyright Scooter Bilgi Forumu - 2016 - . All rights reserved.
Designed by Scooter Bilgi Forumu